Cukier fiołkowy

4.49 (187 ocen)

  • 60 min

Ciekawy dodatek do deserów i słodkich wypieków

  • 60 min

Składniki:

  • Proporcje: na jedną łyżkę drobnego cukru - 2 czubate łyżki płatków fiołka
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty oczyścić i poobrywać płatki. Cukier i płatki przesypać do makutry i dokładnie utrzeć (płatki mają być całkowicie wchłonięte przez cukier). Dodać następną porcję i powtórzyć czynność. Cukier fiołkowy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w 50 stopniach przez 30 - 40 minut. Od czasu do czasu zruszyć go drewnianą łyżką - zapobiega to zbryleniu cukru podczas suszenia. Wysuszony cukier przesypać do pojemnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować