Crumble ze śliwkami

5 (187 ocen)

Uwielbiam ten deser. Nie tylko za to, że robi się go szybko ale przede wszystkim za jego wspaniały smak. Z ulubionymi lodami stanowią połączenie idealne.

Składniki:

  • Kruszonka:
    1,5 szkl mąki pszennej
    2/3 kostki masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek cukru


    4 łyżki płatków migdałów
    ok 70 dag śliwek
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Crumble ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Przełożyć do rondla i zalać 1/4 szkl zimnej wody. Zasypać cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, wymieszać i podgrzewać do czasu aż owoce lekko zmiękną a z soku zrobi się kisiel.
  • 3. Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową płatków migdałowych a następnie kruszonką. Na wierzch rozsypać resztę płatków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut do zarumienienia.

Porady

Podawać ciepłe z gałką lodów. Crumble można przygotować z mrożonych śliwek lub z innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować