Crumble- czyli owoce pod kruszonką. Idealne, jako podwieczorek do kawy. Bardzo smaczne i proste do wykonania. Zamiast truskawek można dać np. jagody, maliny, śliwki itp. Polecam!
Składniki:
70 g. mąki pszennej
80 g. mąki razowej
2-3 łyżki cukru
120 g. masła
50 g. płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
500 g. truskawek
Crumble z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i razową wymieszać z cynamonem i płatkami owsianymi. Dodać cukier i masło, dobrze wyrobić rękami do powstania sypkiej kruszonki.
2.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć truskawki, a następnie obficie posypać kruszonką. Piec w 190st.C około 35 minut do zezłocenia. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać np. z gałką lodów, bitą śmietaną. Smacznego!
Komentarze