Crumble z truskawkami

0 (0 ocen)

Crumble- czyli owoce pod kruszonką. Idealne, jako podwieczorek do kawy. Bardzo smaczne i proste do wykonania. Zamiast truskawek można dać np. jagody, maliny, śliwki itp. Polecam!

Składniki:

  • 70 g. mąki pszennej
    80 g. mąki razowej
    2-3 łyżki cukru
    120 g. masła
    50 g. płatków owsianych
    1 łyżeczka cynamonu
    500 g. truskawek

Crumble z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i razową wymieszać z cynamonem i płatkami owsianymi. Dodać cukier i masło, dobrze wyrobić rękami do powstania sypkiej kruszonki.
  • 2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć truskawki, a następnie obficie posypać kruszonką. Piec w 190st.C około 35 minut do zezłocenia. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać np. z gałką lodów, bitą śmietaną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy