Crumble z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu jabłkowe crumble z orzechami...

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 4 średnie twarde słodkie jabłka
    - 2 łyżki cynamonu
    - 5 dag orzechów włoskich
    - 1 łyżka brązowego cukru
    - 1 łyżka masła klarowanego
    - sok z 1/2 niedużej limonki
    Na kruszonkę:
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    -5 czubatych łyżek mąki pszennej
    -2 czubate łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crumble z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średnią kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy brązowy cukier. Ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Dodajemy połamane na nieduże kawałki orzechy oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Jabłka przekładamy do 4 niedużych naczynek do zapiekania.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę:

    Niezbyt miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę pszenną i cukier puder. Dokładnie ugniatamy do chwili aż zaczną nam powstawać nieduże kuleczki.

    Masę wykładamy na jabłka.
  • 5. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

    Podajemy na ciepło lub na zimno- z bitą śmietaną, z lodami lub po prostu obsypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować