Dojrzałe, soczyste gruszki oraz chrupiąca kruszonka-poezja dla podniebienia. Polecam. Deser ten możemy podać z lodami lub żeby było jeszcze bardziej słodko-z bitą śmietaną.
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• Około 7-8 gruszek (wszystko zależy od ich wielkości,
• Masło do wysmarowania kokilek,
• Melisa do dekoracji,
• ¼ szklanki mąki tortowej,
• 0,5 szklanki mąki razowej,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 80 dag masła,
Crumble z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy w środku masłem.
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki Układamy na dnie kokilek.
2.Całość przykrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy około 25 minut w 180°C.
Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Dekorujemy świeżymi owocami.
3.Kruszonka:
Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich cukier, proszek do pieczenia oraz masło.
W palcach wyrabiamy masę, aż powstanie kruszonka.
Komentarze