Crumble z gruszką

0 (0 ocen)

Dojrzałe, soczyste gruszki oraz chrupiąca kruszonka-poezja dla podniebienia. Polecam. Deser ten możemy podać z lodami lub żeby było jeszcze bardziej słodko-z bitą śmietaną.

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • Około 7-8 gruszek (wszystko zależy od ich wielkości,
    • Masło do wysmarowania kokilek,
    • Melisa do dekoracji,
    • ¼ szklanki mąki tortowej,
    • 0,5 szklanki mąki razowej,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki cukru trzcinowego
    • 80 dag masła,

Crumble z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie do kokilek 1. Kokilki smarujemy w środku masłem.
    Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki Układamy na dnie kokilek.
  • nałożenie kruszonki 2. Całość przykrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką.
    Pieczemy około 25 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
    Dekorujemy świeżymi owocami.
  • składniki kruszonki 3. Kruszonka:
    Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich cukier, proszek do pieczenia oraz masło.
    W palcach wyrabiamy masę, aż powstanie kruszonka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy