Crumble owsiano-jaglane z jabłkami, czernicami i malinami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To crumble to pomysł na szybki i bardzo smaczny deser w kilka chwil, pełen owoców i witamin-mój synek się nim zajadał!:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 27x17:
    ½ kg jabłek (obranych)
    220 g czernic
    100 g malin
    150 g mąki
    20 g płatków jaglanych
    80 g płatków owsianych
    150 g cukru
    120 g masła
    15 g sezamu
    masło do wysmarowania formy

Crumble owsiano-jaglane z jabłkami, czernicami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy w kostkę, wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
  • 2. Na jabłkach rozkładamy czernice i maliny. Mąkę, płatki i cukier mieszamy w misce.
  • 3. Zimne masło przekładamy do suchych składników i robimy kruszonkę – masło zagniatamy dość szybko z mąką tak by grudki były jak najmniejsze.
  • 4. Kruszonkę wysypujemy na owoce, posypujemy całość sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut (przez 20 piekłam bez termoobiegu później na 5 minut go włączyłam).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy