To crumble to pomysł na szybki i bardzo smaczny deser w kilka chwil, pełen owoców i witamin-mój synek się nim zajadał!:)
20 min
Składniki:
Składniki na formę o wymiarach 27x17:
½ kg jabłek (obranych)
220 g czernic
100 g malin
150 g mąki
20 g płatków jaglanych
80 g płatków owsianych
150 g cukru
120 g masła
15 g sezamu
masło do wysmarowania formy
Crumble owsiano-jaglane z jabłkami, czernicami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka kroimy w kostkę, wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
2.Na jabłkach rozkładamy czernice i maliny. Mąkę, płatki i cukier mieszamy w misce.
3.Zimne masło przekładamy do suchych składników i robimy kruszonkę – masło zagniatamy dość szybko z mąką tak by grudki były jak najmniejsze.
4.Kruszonkę wysypujemy na owoce, posypujemy całość sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut (przez 20 piekłam bez termoobiegu później na 5 minut go włączyłam).
Komentarze