Crumble owsiane ze słonecznikiem i śliwkami

0 (0 ocen)

Crumble z nową kruszonką – owsianą ze słonecznikiem! Przepyszne i chrupiące. Podajcie koniecznie z bitą śmietaną :)

Składniki:


  • 1 kg węgierek
    30 g masła
    20 g cukru
    Kruszonka:
    100 g pełnoziarnistych płatków owsianych
    60 g masła
    35 g słonecznika
    20 g cukru
    Do podania:
    bita śmietana

Crumble owsiane ze słonecznikiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Śliwki przebrać, umyć dokładnie i osuszyć. Przekroić na polówki, usunąć pestki. Owoce wrzucić na patelnię.

    Przygotować kruszonkę. Do rozdrabniacza wrzucić płatki owsiane, dodać słonecznik i zmiksować.

    Dodać cukier i kawałeczki masła i ponownie zmiksować aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki.

    Do śliwek dodać masło i cukier, smażyć kilka (-naście) minut delikatnie mieszając, aż śliwki lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości.

    Śliwki posypać zimną kruszonką, wstawić do piekarnika (jeśli Wasza patelnia nie ma odpinanej rączki należy śliwki delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiero posypać kruszonką) i piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać oczywiście z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy