Crumble z nową kruszonką – owsianą ze słonecznikiem! Przepyszne i chrupiące. Podajcie koniecznie z bitą śmietaną :)
Składniki:
1 kg węgierek
30 g masła
20 g cukru
Kruszonka:
100 g pełnoziarnistych płatków owsianych
60 g masła
35 g słonecznika
20 g cukru
Do podania:
bita śmietana
Crumble owsiane ze słonecznikiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Śliwki przebrać, umyć dokładnie i osuszyć. Przekroić na polówki, usunąć pestki. Owoce wrzucić na patelnię.
Przygotować kruszonkę. Do rozdrabniacza wrzucić płatki owsiane, dodać słonecznik i zmiksować.
Dodać cukier i kawałeczki masła i ponownie zmiksować aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki.
Do śliwek dodać masło i cukier, smażyć kilka (-naście) minut delikatnie mieszając, aż śliwki lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości.
Śliwki posypać zimną kruszonką, wstawić do piekarnika (jeśli Wasza patelnia nie ma odpinanej rączki należy śliwki delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiero posypać kruszonką) i piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać oczywiście z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi ;)
Komentarze