Wariacja na temat klasycznego crumble. Z dodatkiem ryżu, rodzynek i cynamonu, podobnie jak oryginał najlepiej smakuje z kulką lekko roztopionych lodów waniliowych.
Crumble jabłkowo - ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu umieść ryż, jabłko, rodzynki i sok jabłkowy. Całość zagotuj, często mieszając. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj do momentu aż prawie cały płyn wyparuje a ryż będzie miękki (w razie potrzeby dodaj podczas gotowania więcej soku).
2.Wszystkie składniki kruszonki (masło posiekane drobno) umieść w malakserze i zmiksuj do połączenia składników. Kruszonkę można również przygotować ręcznie, rozcierając składniki palcami, aż powstaną okruszki.
3.4 małe naczynia żaroodporne, lub jedno większe wysmaruj masłem. Do każdego nałóż porcję ryżu z jabłkami, na wierzchu posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok 20 minut, aż kruszonka się lekko zrumieni. Podawaj ciepłe, z kulką lodów waniliowych.
Komentarze