Crumble jabłkowo - ryżowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat klasycznego crumble. Z dodatkiem ryżu, rodzynek i cynamonu, podobnie jak oryginał najlepiej smakuje z kulką lekko roztopionych lodów waniliowych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłko średnie: 1 sztuka
    - ryż: 0.5 szklanki
    - rodzynki: 0.25 szklanki
    - sok jabłkowy: 1.5 szklanki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - lody waniliowe (opcjonalnie): 4 łyżki
    KRUSZONKA:
    - mąka: 0.33 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - płatki owsiane błyskawiczne: 0.25 szklanki
    - cukier brązowy: 0.25 szklanki
    - wiórki kokosowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crumble jabłkowo - ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie ryżowo - jabłkowe 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu umieść ryż, jabłko, rodzynki i sok jabłkowy. Całość zagotuj, często mieszając. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj do momentu aż prawie cały płyn wyparuje a ryż będzie miękki (w razie potrzeby dodaj podczas gotowania więcej soku).
  • 2. Wszystkie składniki kruszonki (masło posiekane drobno) umieść w malakserze i zmiksuj do połączenia składników. Kruszonkę można również przygotować ręcznie, rozcierając składniki palcami, aż powstaną okruszki.
  • 3. 4 małe naczynia żaroodporne, lub jedno większe wysmaruj masłem. Do każdego nałóż porcję ryżu z jabłkami, na wierzchu posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok 20 minut, aż kruszonka się lekko zrumieni. Podawaj ciepłe, z kulką lodów waniliowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować