Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tym razem wersja z jabłkiem i cynamonem - takie mini-szarlotki.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 kokilki średnicy 10 cm.

    ok. 2 średnie jabłka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
    2 łyżki otrąb owsianych
    2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
    migdały w płatkach (do posypania)
    szczypta cynamonu

Crumble jabłkowo-cynamonowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości. Posypać je cynamonem.
  • 2. Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na jabłka, a na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".
  • 3. Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi, koniecznie ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy