Crumble jabłkowo-bananowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obrać ze skórki, jabłka dodatkowo z gniazdek nasiennych. Banana pokroić w plastry i odłożyć na bok. Jabłka pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć ja na patelnię, posypać cukrem oraz polać wodą. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają być lepkie.
2.Przygotować kruszonkę – margarynę, mąkę oraz cukier puder rozgnieść w palcach, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
3.Jabłka przełożyć do formy na tartę, plastry banany ułożyć na jabłkach. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i posypać nim owoce. Na końcu posypać owoce kruszonką.
4.Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 30min (ja piekłam z funkcją góra-dół z termoobiegem. Podawać z bitą śmietaną.
Komentarze