Crostata, czyli pyszne kruche ciasto z mega bogatymi czekoladowym nadzieniem posypane solą morską. Mniam. Jeżeli ktoś kocha tak samo gorzką czekoladę jak ja...ten przepis jest dla niego :) .
60 min
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek miękkiego niesolonego masła
- 2 duże jajka
Na nadzienie:
Crostata z mega czekoladowym nadzieniem i solą morską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, proszek, sól i jajka pomieszać na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy masło i szybko samymi opuszkami palców wyrabiamy ciasto. Formujemy ciasto w klukę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
2. Po upływie tego czasu posypujemy stolnicę mąką i dzielimy ciasto, w zależności od tego ile crostat chcemy zrobić. Ja podzieliłam ciasto na 6 części. Każdą część wałkujemy tak, by utworzyła koło i by ciasto nie było zbyt grube (powinno mieć grubość 2 naleśników). Możemy też wysmarować małe foremki i wyłożyć nimi ciasto.
3.Śmietanę i masło podgrzewamy w małym rondelku, tak by śmietana się lekko zagotowała. Dzielimy czekoladę na mniejsze części, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą śmietaną. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy cukier puder. Gdy czekolada się rozpuści w śmietanie, odstawiamy wszystko, by masa wystygła. Gdy masa będzie już zimna dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko dokładnie.
4.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jeżeli chcemy upiec ciastka bez foremek na sam środek dajemy 1 łyżkę masy i podnosimy brzegi tak, by nadzienie nie wypadało. Potem dodajemy nadzienia, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej. Jeżeli pieczemy crostaty w foremkach dodajemy nadzienie, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej. Pieczemy crostaty w 200 stopniach, aż nadzienie się zetnie ( jeżeli pojawią się pęknięcia na wierzchu są gotowe). Ważne jest to, by pozostały lekko wilgotne. Ja piekłam je przez 15 minut, ale pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny.
Komentarze