Crostata z dżemem i owocami

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Rodzina je uwielbia!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    250g masła,
    szczypta soli,
    4 łyżki zimnej wody.

    Dodatkowo:
    5 jabłek,
    2 łyżki cukru,
    słoik powideł śliwkowych,
    cukier puder trzcinowy do oprószenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Crostata z dżemem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa crostata 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.
  • surowa crostata2 2. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować