CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE CIASTO z KONFITURĄ

4.48 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Klasyczne Włoskie ciasto, które każdy potrafi upiec! Krostaty piecze się z różnymi nadzieniami, ale ta z konfiturą jest wersja najbardziej popularna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    2 żółtka
    skórka z ½ cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

    dodatkowo:
    ulubiona konfitura  (najlepiej domowa)
    cukier puder (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Crostata czyli tradycyjne włoskie kruche ciasto z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka. Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.
  • image-207i86j 2. Blaszkę o średnicy ok. Ø 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkuj i wyłóż do blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • 3. Rozsmaruj na cieście konfiturę na grubość ok. 1 cm (ilość wg uznania, nie może jej być za mało, ani zbyt dużo).
  • image-1q8h9r8 4. Wyciągnij z lodówki pozostałe ciasto rozwałkuj i powycinaj paski. Porozkładaj je na cieście tworząc charakterystyczną dla krostaty kratkę.
  • image-1g7hxni 5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35-40 min. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
    BUON APPETITO!

Porady

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następniego dnia rozwałkować i upiec. Ciasto będzie lepiej się rozwałkowywać jeśli użyjesz papieru do pieczenia. Rozściel kawałek papieru na blacie, a następnie ułóż kawałek ciasta, rozgnieć go delikatnie dłońmi i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Wałkuj do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości. Możecie przygotować ciasta z podwójnej lub potrójne porcji i zamrozić. Będzie idealne na przygotowanie szybkiego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować