Crostata

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dla lubiących kruche ciasta :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    200 g masła,
    300 g mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    170 g cukru,
    1 słoiczek dżemu lub mały słoiczek nutelli

Crostata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z masłem, jajkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Zagnieść ciasto.
  • 2. Ciastem wyłożyć blachę przeznaczoną do robienia tarty o średnicy ok. 26 cm. (zostawić trochę ciasta do zrobienia krateczki na wierzchu ciasta)
  • 3. Ciasto w blasze posmarować nutellą lub dżemem.
  • 4. Rozwałkować resztę ciasta i pociąć na paski odpowiednie do zrobienia krateczki na wierzchu ciasta.
  • 5. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę.

Porady

Podczas pieczenia ciasta, trzeba uważać, by się nie przypaliło. Czasem godzina, to dla niego zbyt długo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy