Croque-monsieur

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podobno croque monsieur wymyślono w 1920 roku w Paryżu przy Boulvard des Capucines. Ja odkryłam ją nieco później - po obejrzeniu filmu To skomplikowane” z Meryl Streep.To moja ulubiona kanapka na bazie chleba tostowego, na gorszy dzień! Do tego koniecznie kieliszek wina.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje

    8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
    musztarda miodowa
    8 cieniutkich plasterków ulubionej szynki
    4 plastry sera Gruyere lub Ementalera + 2 łyżki startego

    beszamel:
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    szklanka mleka 3.2 %
    szczypta pieprzu cytrynowego, gałki muszkatołowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Croque-monsieur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę i ciągle mieszając rozgniatać powstające grudki mąki. Po około 30 sekundach wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do powstania sosu o jednolitej kremowej konsystencji. Doprawić pieprzem cytrynowym i gałką muszkatołową.
    Zdjąć z ognia i dodać starty ser.
  • Croque monsieur 2. Połowę kromek posmarować musztardą, rozłożyć na nich szynkę, przykryć plasterkiem sera. Przykryć je pozostałymi kromkami. Ułożyć w małym naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej i polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i zapiekać około 5 minut, aż lekko się zrumienią. Podawać jeszcze gorące z dodatkiem musztardy.

Porady

Wersji Croque monsieur - jest mnóstwo - ale dla mnie ta jest najszybsza i najsmaczniejsza!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Ser gruyere

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować