Croissantowe warkocze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne do porannej kawy, kakao lub szklanki mleka. Można jeść z masełkiem, dżemem bądź nutellą. Ps. Chociaż długo się na nie czeka to jednak są warte wypróbowania:)

  • 30 min

Składniki:

  • 15 g masła
    5 g drożdży
    5-6 łyżek wody w temp. pokojowej
    210 g mąki tortowej (typ 450)
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki drobnego cukru
    1 łyżeczka pełnotłustego mleka w proszku
    125 g masła w temp. pokojowej
    dodatkowo żółtko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Croissantowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku rozpuścić 15 g masła.
  • 2. Do małej miski pokruszyć drożdże i wymieszać z wodą.
    Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, mleko w proszku, roztopione, ale ostudzone masło oraz drożdże wymieszane z wodą. Wyrobić gładkie ciasto, a gdy będzie zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 3. Po wyrośnięciu uderzyć ciasto pięścią, aby uszło powietrze i następnie wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
  • 4. Ponownie uderzyć ciasto pięścią, gdy już wyrośnie. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20cm x 60cm.
  • 5. Prostokąt posmarować cienko miękkim masłem, złożyć na 3 części i ponownie rozwałkować. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania 125 g masła.
  • 6. Uformować kulkę z ciasta. włożyć do zamrażarki na pół godziny, a później na pół godziny do lodówki.
  • 7. Ciasto rozwałkować. Wycinać paski grubości 1,5 cm. zapleść warkocze. Lub ciasto kroić w trójkąty równoboczne o podstawie 15 cm i zawijać od podstawy w rogaliki.
  • Warkocze przed upieczeniem 8. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wyłożyć papierem i układać na nich uformowane rogaliki lub warkocze. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z połową łyżeczki wody.
  • 9. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni(należy temperaturę obniżyć po wcześniejszym nastawieniu piekarnika do 200 stopni).

Porady

Ciastka można posypać przed włożeniem do piekarnika drobnym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować