Creme brulee - przypalony deser.

0 (0 ocen)

Creme brulee (czyt. krim brule) to jeden z najsławniejszych francuskich deserów, arystokracja, klasyka nad klasykami.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
    6 dużych żółtek
    100g cukru
    1 laska wanilii
    6 łyżek cukru na karmel.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Creme brulee - przypalony deser. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu, na średnim ogniu, podgrzać kremówkę z rozciętą laską wanilii prawie do wrzenia, aż przy bokach rondla pojawią się małe pęcherzyki. Odstawić na 40-60min ,aby masa nabrała aromatu.
    Ubić lekko żółtka, dodać cukier i utrzeć na gładką masę.
    Śmietankę waniliową przecedzić i ponownie podgrzać.
    Do masy żółtkowej wlewać stopniowo gorącą śmietankę, cały czas ubijając. Ma być kremowa i dosyć sztywna.
    Do 6 kokilek nałożyć masę i piec w temp.110stop.C około 40-50min,deser powinien się lekko "trząść" pośrodku kokilki.
    Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godz. a najlepiej przez noc.
    Następnie wierzch kremu posypać cukrem i skarmelizować.
    Karmelizować możemy trzema sposobami:
    -za pomocą ręcznego palnika gazowego,
    -polać cukier alkoholem i podpalić,
    -wstawić kokilki do piekarnika na kilka sekund pod grill,temp.250stop.,uważać,aby nie spalić,
    Po procesie karmelizacji, pozostawić na kilka minut, aby karmel stwardniał przed podaniem.
    Uwaga. Sam krem możemy upiec i przetrzymać w lodówce, przykryty ,przez 2 dni, ale karmelizujemy przed podaniem, ponieważ z czasem mięknie.
    I w ten oto sposób przygotowaliśmy creme brulee, obiekt zachwytu koneserów, frankofonów i zwykłych śmiertelników.

Porady

Creme brulee (czyt. krim brule) to jeden z najsławniejszych francuskich deserów, arystokracja, klasyka nad klasykami. Ten niecodzienny budyń ,wyrafinowany smak zawdzięcza waniliowej masie jajeczno-śmietankowej ,pokrytej skarmelizowaną cukrową skorupką. Prawdziwą przyjemnością jest rozbicie karmelowego wierzchu i dobranie się do ukrytej masy o subtelnym waniliowym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować