Creme brule w pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Deser zainspirowany amerykańskim programem kulinarnym.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 500ml gęstej śmietany, najlepiej kremówki 36%
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    cukier trzcinowy do posypania
    4 pomarańcze

Creme brule w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pomarańcze: odkrajamy wierzch na wysokości ok 1/3 wysokości. Ostrożnie wydrążamy wnętrze. Sok odlewamy do miseczki.
  • 2. Śmietanę przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i wbijamy żółtka.
    Wszystko zagotowujemy na małym ogniu stale mieszając i uważając, aby sie nie przypaliła.
    Dodajemy 3 łyżki soku z pomarańczy i mieszamy do połączenia sie z resztą masy. Całość przelewamy do wydrążonych pomarańczy.
  • 3. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 st.C na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy do lodówki na conajmniej 5 godzin (najlepiej całą noc).
  • 4. Po wyjęciu z lodówki powierzchnię posypujemy cukrem trzcinowym i wkładamy do piekarnika na ok. 5 min (do zeszklenia się cukru). Przyozdabiamy według uznania. Smacznego.

Porady

Przy wydrążaniu pomarańczy należy uważać, żeby nie usunąć również końcówki w dnie pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy