Creme brule w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pomarańcze: odkrajamy wierzch na wysokości ok 1/3 wysokości. Ostrożnie wydrążamy wnętrze. Sok odlewamy do miseczki.
2.Śmietanę przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i wbijamy żółtka.
Wszystko zagotowujemy na małym ogniu stale mieszając i uważając, aby sie nie przypaliła.
Dodajemy 3 łyżki soku z pomarańczy i mieszamy do połączenia sie z resztą masy. Całość przelewamy do wydrążonych pomarańczy.
3.Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 st.C na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy do lodówki na conajmniej 5 godzin (najlepiej całą noc).
4.Po wyjęciu z lodówki powierzchnię posypujemy cukrem trzcinowym i wkładamy do piekarnika na ok. 5 min (do zeszklenia się cukru). Przyozdabiamy według uznania. Smacznego.
Porady
Przy wydrążaniu pomarańczy należy uważać, żeby nie usunąć również końcówki w dnie pomarańczy.
Komentarze