Crema di limoncello

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pyszna nalewka rodem z Włoch!

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    7 dużych cytryn

    1 limonka

    600 g cukru

    0,5 litra spirytusu

    2,5 szklanki mleka

    puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego (ok. 400 g)
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Crema di limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny i limonkę sparzyłam we wrzątku. Osuszyłam ręcznikami papierowymi. Każdą obrałam cienko ze skórki za pomocą obieraczki do ziemniaków z płaskim ostrzem (nie ząbkowanym). Wrzuciłam skórki do słoika i zalałam spirytusem. Odstawiłam w dużym sloju w ciemne miejsce. Codziennie potrząsałam słoikiem.

    Po 7 dniach zlałam alkohol ze słoika i połączyłam go z ugotowanym, przestudzonym mlekiem. Mleko należy gotować z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu należy dodać mleko zagęszczone. Dokładnie wymieszać.

    Tak powstał likier o smaku cytrynowym. Przelałam do butelek i wstawiłam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować