Crema catalana czyli krem kataloński

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyczny deser rodem z Barcelony i jej okolic. Prosty i smakowity, elegancki bo ponadczasowy.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 2 szklanki
    - żółtka: 5 sztuk
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - skorka z cytryny: 1 łyżeczka
    - skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka
    - esencja waniliowa: 0.5 łyżeczki
    - budyń lub maka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier brązowy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Crema catalana czyli krem kataloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mleka zagotować z wanilią, cynamonem oraz skórkami owoców.
    Przelac mleko przez sitko i wlac do garnka z powrotem.
    Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    Żółtka utrzeć na puszysty krem z połową cukru.
    Masę jajeczną oraz mleko z mąką wlać do mleka i gotować ciągle mieszając. Krem ma zgęstnieć ale się nie zagotować. Gotowy krem wlać do miseczek żaroodpornych : kamionkowych, terakotowych itp.
    Ostudzić, następnie posypać cukrem brązowym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Z cukru ma się utworzyć sztywna, karmelowa skorupka na wierzchu kremu. Podawać ostygnięty np. z waflową rurką lub sam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krem kataloński

To może cię zainteresować