Coxinha- brazylijskie kotleciki...

5 (164 ocen)

..brazylijskie kotleciki z kurczaka.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
    1/2 posiekanej cebuli
    2 posiekane ząbki czosnku
    6 łyżek masła
    2 kostki bulionu drobiowego
    sól ,pieprz
    3 szklanki mąki
    25 dag kremowego twarożku
    pół pęczka posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
    2 jajka
    tarta bułka
    tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Coxinha- brazylijskie kotleciki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładamy do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy, aż kurczak będzie miękki.
  • 2. Wyjmujemy mięso i drobniutko je kroimy (Ja zmieliłam mięso w blenderze ,żeby było szybciej) dodajemy natkę lub szczypiorek ,serek, sól, pieprz i mamy gotowy farsz..
  • 3. Odmierzamy i gotujemy 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszając gotujemy około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmujemy z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodajemy dwa żółtka i zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek.
  • 4. Następnie wałkujemy ciasto do grubości 1/2 cm i wycinamy kółeczka (np. szklanką). Na każdym układamy trochę farszu. Brzegi kółeczek sklejajmy mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka, można też zrobić w kształcie pierożków.
  • 5. Panierujemy w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smażymy 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować