Coxinha- brazylijskie kotleciki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wkładamy do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy, aż kurczak będzie miękki.
2.Wyjmujemy mięso i drobniutko je kroimy (Ja zmieliłam mięso w blenderze ,żeby było szybciej) dodajemy natkę lub szczypiorek ,serek, sól, pieprz i mamy gotowy farsz..
3.Odmierzamy i gotujemy 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszając gotujemy około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmujemy z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodajemy dwa żółtka i zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek.
4.Następnie wałkujemy ciasto do grubości 1/2 cm i wycinamy kółeczka (np. szklanką). Na każdym układamy trochę farszu. Brzegi kółeczek sklejajmy mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka, można też zrobić w kształcie pierożków.
5.Panierujemy w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smażymy 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając. Smacznego!!!
Komentarze