Cottage pie, czyli tort pasterza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną, która ma wdzięczną nazwę Cottage pie.Jest to zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z puree ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem cebuuli, innych warzyw i przypraw.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 i 1/2 kg ziemniaków,
    marchewka,
    seler, kawałek
    cebula,
    2 ząbki czosnku lub 1 większy,
    ok.700 gram mielonej wołowiny,
    szklanka mleka,
    spora łyżka masła,
    szklanka rosołu ( może być z kostki),
    3 łyżki mąki,
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
    1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie),
    żółtko,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz czarny świeżo mielony,
    dwie szczypty ziół prowansalskich
    ser cheddar opcjonalnie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Cottage pie, czyli tort pasterza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki ugotowałam i utłukłam razem z żółtkiem, mlekiem, sporą łyżką masła oraz śmietaną. W trakcie ucierania dodałam szczyptę gałki muszkatołowej oraz świeżo mielony czarny pieprz.
    W czasie gdy gotowałam ziemniaki, na patelni zeszkliłam cebulę do której dodałam startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Wszystko razem przesmażyłam przez ok. 5 minut. Po tym czasie warzywa zdjęłam z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażyłam wołowinę. Gdy białko się ścięło, dodałam wcześniej usmażone warzywa. Wszystko razem ze sobą dusiłam na małym ogniu. W trakcie duszenia podlewałam rosołem oraz dodałam zioła. Pod koniec gotowania dodałam przecier, a po chwili porcjami mąkę, wszystko ze sobą mieszałam tak aby nie było grudek. Przygotowanie mięsa do zapiekanki zajęło ok. 40 minut.
    Formę do zapiekania natarłam oliwą, wyłożyłam część puree ziemniaczanego, a na nie wyłożyłam całe mięso, które przykryłam pozostałym puree.
    Formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam przez 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Ważne, by ziemniaczki się przypiekły z wierzchu.

Porady

puree które się zapieka ozdabia się rożnymi wzorami, a wielbiciele serów, w celu urozmaicenia dodają na wierzch przed końcem pieczenia ser cheddar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować