Cottage pie

0 (0 ocen)

Mięsko z warzywami zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką

Składniki:

  • 30-40 dkg łopatki wieprzowej
    2 średnie marchewki
    2 większe pomidory
    1 cebula
    sól, pieprz
    słodka papryka
    pierz kajeński
    zioła prowansalskie
    purée:
    1/2 kg ziemniaków
    1 łyżka masła
    1/4 szklanki mleka
    sól, pieprz

Cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz mięso-warzywny 1. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy zmieloną łopatkę, smażymy około 10 minut i dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku. Smażymy aż odparuje sok z pomidorów. Wykładamy farsz na formę od tarty.
  • Farsz z purée 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy, a następnie miksujemy z masłem i gorącym mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowany farsz.
  • Gotowe danie 3. Purée wyrównujemy i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy