Cordon bleu

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na wyjątkowe okazje zawsze przygotowuję klasyczne dania kuchni europejskiej. Ten szwajcarski kotlet już od dawna gości w moim menu.

Składniki:

  • ● 60 dag schabu
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag szynki
    ● 2 jajka
    ● 10 dag bułki tartej
    ● 10 dag mąki
    ● 200 ml oleju
    ● łyżeczka pieprzu
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cordon bleu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Kroimy w plastry,
    a następnie rozbijamy. Żółty
    ser oraz szynkę kroimy w cienkie
    paski.
  • 2. Jajka rozkłócamy, wsypujemy
    sól i połowę pieprzu. Ser
    i szynkę oprószamy pozostałym
    pieprzem.
  • 3. Na środek każdego kotleta
    układamy po porcji szynki
    oraz sera. Ciasno zwijamy
    w roladki
  • 4. Roladki obtaczamy w mące,
    jajkach i bułce tartej. Następnie
    ponownie obtaczamy
    w jajkach i bułce. Smażymy na
    rozgrzanym oleju z obu stron
    na rumiano.

Porady

By roladki miały bardziej zdecydowany smak, można użyć sera z niebieską pleśnią. Podaję je z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem i marchewką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować