Cookie monster - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
W garnku mieszamy cukier z kakao, dodajemy mleko oraz masło. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć i gotujemy ok 1 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Mieszamy (najlepiej mikserem), a pod koniec dodajemy powidła.
Osobno ubijamy białka, gdy mamy już sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę łączymy z ciastem, mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, w temp. 160 st przez 60 minut. Gdy średnica tortownicy jest większa, pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.
2.MASA ŚMIETANKOWA
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Powoli dodajemy mascarpone i dalej ubijamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć przekładamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
3.KREM MAŚLANY:
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy barwnik, aż krem osiągnie pożądany kolor. Do zrobienia włosków potrzebujemy specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego - Wilton nr 233.
Krem zaczynamy nakładać od dołu.
Komentarze