Cookie Monster

4.5 (176 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Obdarowany takim tortem jubilat na pewno się uśmiechnie!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 260 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - powidła: 5 łyżek
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżki
    MASA śMIETANKOWA:
    - śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
    - mascarpone: 250 gramów
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżki
    KREM MAśLANY:
    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - niebieski barwnik spożywczy w żelu: 6 gramów
    DODATKI:
    - lukier plastyczny biały: 50 gramów
    - lukier plastyczny czarny: 20 gramów
    - ciasteczka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Cookie monster - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cookie monster 1. CIASTO:
    W garnku mieszamy cukier z kakao, dodajemy mleko oraz masło. Podgrzewamy, aż zacznie wrzeć i gotujemy ok 1 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Mieszamy (najlepiej mikserem), a pod koniec dodajemy powidła.
    Osobno ubijamy białka, gdy mamy już sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę łączymy z ciastem, mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, w temp. 160 st przez 60 minut. Gdy średnica tortownicy jest większa, pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st.
  • cookie monster 2. MASA ŚMIETANKOWA
    Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Powoli dodajemy mascarpone i dalej ubijamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć przekładamy nią ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
  • cookie monster 3. KREM MAŚLANY:
    Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy barwnik, aż krem osiągnie pożądany kolor. Do zrobienia włosków potrzebujemy specjalnej końcówki do rękawa cukierniczego - Wilton nr 233.
    Krem zaczynamy nakładać od dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować