Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Najlepsze szpinak jaki jadłam. Dwa sosy, szpinak i muszle to jest niebo w gębie:)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron conchiglioni: 30 sztuk
    - szpinak mrożony: 250 gramów
    - ser ricotta: 225 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - ząbki czosnek: 2 sztuki
    - ser żółty - starty: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - pomidory z puszki: 1 sztuka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sosy.
  • 2. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemywyciśnięty czosnek, szpinak. Wszystko podsmażamy az woda z rozmrozonego szpinaku odparuje a jesli jest swieży gdy liście zmiekna. Doprawiam solą, pieprzem - ja dałam ziołowy i odrobina vegety. Odstawiam do ostygnięcia. Nastepnie dodaje ser ricotta i wszystko mieszam na ładna gładka masę. W razie potrzeby ponownie można przyprawić.
  • 3. Na patelni rozgrzewam łyzke oliwy z oliwek dodaje ząbek czosnku i cebulę. Podsmażam, dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jelsi jest koncetrat to po skarmelizowaniu go podlałam chochlą wody zeby sie zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Sos wylewam na dno naczynia gdzie bedzie sie zapiekała potrawa.
  • 4. Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.
  • conchiglioni 5. Muszle nadziałam szpinakiem i ułozyłam w naczyniu na sosie, polałam je sosem beszamelowym, posypałam strtym serem, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakies 15 minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować