Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić z błonek, włożyć do rondla, zalać wodą, zagotować. Wodę odlać, mięso umyć, włożyć do nowego rondla, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować ok. 40 minut do miękkości. Po tym czasie mięso odcedzić, wystudzić i zmielić (należy użyć sitka z dużymi oczkami).
2.Makaron ugotować al dente (według wskazówek na opakowaniu). Po ugotowaniu zahartować go zimną wodą.
3.Umyte boczniaki pokroić w niedużą kostkę.
4.Cebulę pokroić w kostkę.
5.Grzyby i cebulę udusić na rozgrzanym oleju (przez ok. 15minut).
6.Ser zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
7.100g startego sera połączyć ze szklanką śmietany, dodać zmiażdżony czosnek...
8.... i dobrze wymieszać.
9.Natkę posiekać.
10.Połączyć zmielone mięso, uduszone boczniaki i cebulę, dodać sos śmietanowo-serowy i natkę.
11.Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
12.Powstałym farszem nadziać makaronowe muszle i ułożyć je w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.
13.Połączyć 150g startego sera, śmietanę i zmiażdżony czosnek. Dodać sol i pieprz.
14.Całość dokładnie wymieszać.
15.Powstałym sosem przykryć muszle.
16.Zapiekać w temp. 200st. ok. 20 minut (lub do momentu rozpuszczenia się sera).
17.* Gotową zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze