Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Muszle makaronowe z nadzieniem z kurczaka i boczniaków zapiekane pod serowo-śmietanowym sosem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON::
    - makaron conchiglioni (nr 55): 250 gramów
    FARSZ::
    - filet z piersi kurczaka (+ odrobina soli do gotowania mięsa): 0.5 kilograma
    - boczniaki (+ 2 łyżki oleju do smażenia grzybów): 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ser żółty (dobrze topiący się): 100 gramów
    - śmietana 18% (gęsta): 1 szklanka
    - czosnek: 1 ząbek
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 0.5 łyżeczki
    SOS::
    - ser żółty (dobrze topiący się): 150 gramów
    - śmietana 18%: 400 mililitrów
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 1. Mięso oczyścić z błonek, włożyć do rondla, zalać wodą, zagotować. Wodę odlać, mięso umyć, włożyć do nowego rondla, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować ok. 40 minut do miękkości. Po tym czasie mięso odcedzić, wystudzić i zmielić (należy użyć sitka z dużymi oczkami).
  • 2. Makaron ugotować al dente (według wskazówek na opakowaniu). Po ugotowaniu zahartować go zimną wodą.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 3. Umyte boczniaki pokroić w niedużą kostkę.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 4. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 5. Grzyby i cebulę udusić na rozgrzanym oleju (przez ok. 15minut).
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 6. Ser zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 7. 100g startego sera połączyć ze szklanką śmietany, dodać zmiażdżony czosnek...
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 8. ... i dobrze wymieszać.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 9. Natkę posiekać.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 10. Połączyć zmielone mięso, uduszone boczniaki i cebulę, dodać sos śmietanowo-serowy i natkę.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 11. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 12. Powstałym farszem nadziać makaronowe muszle i ułożyć je w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 13. Połączyć 150g startego sera, śmietanę i zmiażdżony czosnek. Dodać sol i pieprz.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 14. Całość dokładnie wymieszać.
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 15. Powstałym sosem przykryć muszle.
  • 16. Zapiekać w temp. 200st. ok. 20 minut (lub do momentu rozpuszczenia się sera).
  • Conchiglioni z kurczakiem i boczniakami 17. * Gotową zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować