Coleslaw z włoskiej kapusty

4.5 (195 ocen)

  • 15 min

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremoweg

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 mała główka włoskiej kapusty
    - 2 marchewki
    - 1 duża cebula biała
    - mały pęczek natki pietruszki

    SOS
    - 1/2 szklanki majonezu
    - 1/4 szklanki mleka
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 spore łyżki cukru pudru
    - 1,5 łyżeczki chrzanu
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Coleslaw z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w małą kostkę, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki siekamy.

    Majonez mieszamy z mlekiem, octem jabłkowym, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do pokrojonych warzyw - dokładnie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Najlepsza jest po około 2 - 3 godzinach. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować