Clapoutis

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis chyba francuski

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jabłka

    CIASTO:
    100 g cukru pudru
    125 g mąki
    3 jajka
    250 ml mleka
    cukier waniliowy

Clapoutis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, układamy w natłuszczonej małej blaszce i posypujemy częścią cukru pudru. Można użyć innych dowolnych owoców, np moreli czy gruszek.
  • 2. Składniki ciasta wrzucamy do miski, mleko dodajemy w trakcie mieszania. Mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  • clapoutis 3. Zalewamy pokrojone owoce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 25 min.

Porady

Lepiej nie używać owoców z puszek bo ciasto nie wyjdzie, najlepsze są świeże, średnio soczyste. Oprócz cukru można je posypać jeszcze cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy