Clafoutis z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wiśnie osączyć z kompotu. Ułożyć w małych naczyniach do zapiekania ( u mnie 6sztuk).
Do garnka wlać śmietankę, mleko, amaretto, dodać cukier i wbić jaja. Odmierzyć mąkę.
Wsypać do garnka. Zmiksować gładkie ciasto. Zwiększyć obroty do maksimum i ubijać 2-3 minuty aż ciasto się dobrze napowietrzy.
Wiśnie w naczynkach zalać tak przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 10 minut.
Po tym czasie wysunąć blachę z naczynkami, do każdego wsypać po 1/3 łyżeczki cukru waniliowego, położyć po kawałeczku masła. Wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć do 170stopni. Piec jeszcze 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i podawać ciepły
Komentarze