Clafoutis z wiśniami

5 (174 ocen)

  • Łatwy

Łatwe francuskie ciasto, idealne na lato. Przysłała: Maria Florków

  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 8 dekagramów
    - wiśnie (drylowanych (mogą by mrożone)): 45 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - jajka (duże): 3 sztuki
    - mąka pszenna: 10 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - mleko (tłuste): 150 mililitrów
    - aromat (waniliowy, podany w kroplach): 3 sztuki
    - Tłuszcz do smarowania blachy (masło): 2 łyżki
    - płatki migdałowe: 100 gramów

    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Clafoutis z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis z wiśniami 1. Masło roztapiamy, lekko studzimy.
    Jajka dokładnie miksujemy
    z cukrem. Ciągle miksując,
    wsypujemy mąkę i sól.
    Stopniowo wlewamy masło,
    mleko i aromat. Ubijamy, aż ciasto
    będzie gęste i gładkie – jak
    na naleśniki.
  • Clafoutis z wiśniami 2. Żaroodporne naczynie (lub
    formę do tarty o śr. ok. 24 cm)
    smarujemy tłuszczem. Na dno
    wsypujemy wiśnie. Wlewamy
    ciasto. Posypujemy płatkami
    migdałów. Pieczemy ok. 10 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C. Następnie
    temperaturę zmniejszamy do
    180 °C i pieczemy ok. 50 minut.
    Ciasto powinno się ściąć,
    a wierzch zrumienić. Wyjmujemy
    z piekarnika, po 5 minutach
    posypujemy cukrem pudrem.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować