Clafoutis z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy, lekko studzimy.
Jajka dokładnie miksujemy
z cukrem. Ciągle miksując,
wsypujemy mąkę i sól.
Stopniowo wlewamy masło,
mleko i aromat. Ubijamy, aż ciasto
będzie gęste i gładkie – jak
na naleśniki.
2.Żaroodporne naczynie (lub
formę do tarty o śr. ok. 24 cm)
smarujemy tłuszczem. Na dno
wsypujemy wiśnie. Wlewamy
ciasto. Posypujemy płatkami
migdałów. Pieczemy ok. 10 minut
w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C. Następnie
temperaturę zmniejszamy do
180 °C i pieczemy ok. 50 minut.
Ciasto powinno się ściąć,
a wierzch zrumienić. Wyjmujemy
z piekarnika, po 5 minutach
posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy na ciepło.
Komentarze