Clafoutis z truskawkami

0 (0 ocen)

Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka
    100 g margaryny lub masła
    75 g cukru
    160 g mąki
    150 ml mleka
    ok 250 -300 g małych truskawek

Clafoutis z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy