Clafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Smaczny deser z francuskim rodowodem, można zrobić go z innymi sezonowymi owocami

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - O,5 kg czereśni
    - 4 jajka
    - ¾ szkl mąki
    - ¾ szkl śmietany 30%
    - 200 ml mleka
    - 2/3 szkl cukru z prawdziwą wanilią
    - szczypta soli
    - masło do posmarowania formy
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa jajeczna przygotowana 1. Jajka ubić z cukrem, mąką i szczyptą soli. Dodać cukier mleko.
  • Ukladamy czereśnie 2. Formę ( średnica 28 cm) wysmarować masłem i ułożyć wydrylowane czereśnie.
  • Masę wylewamy na czereśnie 3. Wylać ciasto na czereśnie. Piec ok. 40 min w 180˚C.
  • Zaraz po upieczeniu 4. Wyrosło pięknie, później trochę opada, ale tak ma być.
    Posypać cukrem pudrem po lekkim ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować