Clafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto z kuchni francuskiej. Bardzo pyszne i specyficzne w wyglądzie. Pokochałam go od pierwszego kęsa.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g czereśni
    3 duże jajka
    100 g cukru
    szczypta soli
    100 g mąki
    100 ml śmietany 30 %
    100 ml mleka 3,2 %
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1/2 łyżki masła (do wysmarowania formy)
    1/2 łyżki mąki (do formy)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Clafoutis Jajko

Clafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Formę do zapiekania (średnicy ok. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.
    Jajka wbić do miski, dodać esencję waniliową, cukier i szczyptę soli. Ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodać śmietanę i mleko. Owoce delikatnie zalać ciastem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Jajka Mleko Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować