Wilgotny rodzaj omletu z pomidorkami koktajlowymi.
45 min
Składniki:
200 g pomidorków koktajlowych
60 g żółtego sera
4 duże jajka
40 g mąki pszennej
150 ml śmietany 18 %
1 czerwona cebula
1 Sos sałatkowy paprykowo - ziołowy
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 szczypty czarnego pieprzu.
skórka z jednej małej cukinii.
masło do smarowania foremek
Clafoutis z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kokilki smarujemy masłem.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C .
Zaczynamy przygotowanie omletu od zmiksowania jajek ze szczyptą soli.
Sos sałatkowy mieszamy w oleju i odstawiamy na 5 minut.
Do zmiksowanych jaj dosypujemy przesianą mąkę .
Wlewamy śmietanę oraz odstawiony sos.
Miksujemy na jednolite ciasto.
Cebule kroimy w drobna kosteczkę ,ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy do ciasta.
Doprawiamy pieprzem.
W kokilkach układany 1 - 1,5 cm paski cukinii po okręgu tak by dotykały ich ścianek.
Zmiksowaną masę przelewamy pomału do każdej z nich.
Na wierzchu układamy umyte pomidorki koktajlowe wraz z ogonkami.
Wstawiamy na kratkę w piekarniku i pieczemy 40 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Delikatnie cienkim nożem rysujemy po okręgu kokilki by omlet się odkleił ,obracamy do góry dnem i wyjmujemy delikatnie na dłoń ,następnie układamy pomidorkami do góry na talerzu.
Komentarze