Clafoutis z cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wilgotny rodzaj omletu z pomidorkami koktajlowymi.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
    60 g żółtego sera
    4 duże jajka
    40 g mąki pszennej
    150 ml śmietany 18 %
    1 czerwona cebula
    1 Sos sałatkowy paprykowo - ziołowy
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    2 szczypty czarnego pieprzu.
    skórka z jednej małej cukinii.
    masło do smarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Clafoutis z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki smarujemy masłem.
    Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C .

    Zaczynamy przygotowanie omletu od zmiksowania jajek ze szczyptą soli.
    Sos sałatkowy mieszamy w oleju i odstawiamy na 5 minut.
    Do zmiksowanych jaj dosypujemy przesianą mąkę .
    Wlewamy śmietanę oraz odstawiony sos.
    Miksujemy na jednolite ciasto.
    Cebule kroimy w drobna kosteczkę ,ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Dodajemy do ciasta.
    Doprawiamy pieprzem.
    W kokilkach układany 1 - 1,5 cm paski cukinii po okręgu tak by dotykały ich ścianek.
    Zmiksowaną masę przelewamy pomału do każdej z nich.
    Na wierzchu układamy umyte pomidorki koktajlowe wraz z ogonkami.
    Wstawiamy na kratkę w piekarniku i pieczemy 40 minut.
    Wyjmujemy i studzimy.
    Delikatnie cienkim nożem rysujemy po okręgu kokilki by omlet się odkleił ,obracamy do góry dnem i wyjmujemy delikatnie na dłoń ,następnie układamy pomidorkami do góry na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować