Clafoutis czyli deser francuskiego pochodzenia, bardzo szybki i łatwy do przygotowania na bazie świeżych owoców zapieczonych w cieście.
60 min
Składniki:
Składniki na formę 26 cm.
2 szklanki wypestkowanych wiśni,
mąka pszenna 150 g (przesiana)
3 duże jajka
cukier 120g
1 duża śmietana 18 %
szczypta soli
ekstrakt waniliowy kilka kropel
masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Clafoutis szybkie ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy równomiernie wiśnie i posypujemy 3 łyżkami cukru. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, dodajemy jajka, Śmietanę i kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta ( ja na naleśniki). Ciasto wylewamy na wiśnie i pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok 45 min, do tzw suchego patyczka. Ciasto podajemy lekko cieple wtedy smakuje najlepiej.
Komentarze