Clafoutis czereśniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.

  • 30 min

Składniki:

  • (składniki na formę o średnicy 20cm)
    czereśnie około 300g
    100g cukru drobnego
    125g maki pszennej
    3 jajka
    200ml mleka
    2 łyżeczki cukru waniliowego

Clafoutis czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Clafoutis czereśniowy 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
    Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie.
  • Clafoutis czereśniowy 2. Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Clafoutis czereśniowy 3. Ciasto wylewamy na owoce.
  • Clafoutis czereśniowy 4. Pieczemy około 20 minut do zarumieniania.
    Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy