CIASTO KRUCHE BRZOSKWINIOWO-BUDYNIOWE

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Szczególnie uwielbiają je syn i maż. Wspaniały dodatek to popołudniowej kawy i herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche :
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 1/4 kostki margaryny lub masła
    1 proszek do pieczenia ( na 0,5 kg mąki)

    Na krem :
    1 1/4 litra mleka
    4 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 łyżki cukru

    Dodatki :
    brzoskwinie ok. 40 dag (maga być w syropie)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kruche brzoskwiniowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche  budyniowo-brzoskwiniowe" 1. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na kruche ciasto.
    Uformować. Podzielić na dwie równe części. Jedną cześć
    rozwałkować na placek i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem
    i posypaną bułką tartą) o wymiarach ok. 40x20cm. W 1/4 litra mleka
    dokładnie wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować dodając 3 łyżki
    cukry. Zmniejszyć płomień. Na gotujące mleko wlać rozmieszany budyń.
    Mieszać energicznie , żeby nie powstały grudki. Zagotować. Gorący
    budyń wlać na ciasto , rozsmarować. Na budyniu rozłożyć ćwiartki
    brzoskwiń (bez pestek) skórką do dołu lub odsączone z syropu. Zakryć
    druga rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego
    piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180st -200st ok.40-50min. Po
    upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Moja rada: Zamiast brzoskwiń można użyć jabłek pokrojonych w ósemki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować