Ciasto kruche brzoskwiniowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na kruche ciasto.
Uformować. Podzielić na dwie równe części. Jedną cześć
rozwałkować na placek i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem
i posypaną bułką tartą) o wymiarach ok. 40x20cm. W 1/4 litra mleka
dokładnie wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować dodając 3 łyżki
cukry. Zmniejszyć płomień. Na gotujące mleko wlać rozmieszany budyń.
Mieszać energicznie , żeby nie powstały grudki. Zagotować. Gorący
budyń wlać na ciasto , rozsmarować. Na budyniu rozłożyć ćwiartki
brzoskwiń (bez pestek) skórką do dołu lub odsączone z syropu. Zakryć
druga rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 180st -200st ok.40-50min. Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Moja rada:
Zamiast brzoskwiń można użyć jabłek pokrojonych w ósemki.
Komentarze