kruche i pysznie kakaowe ciasteczka, które mogą stać się wspaniałym podarunkiem na nadchodzące święto zakochanych. Wystarczy, że wytniecie słodkie serduszka i udekorujecie je też od serca ;)
Cisteczka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło miksujemy z cukrem – jedynie do połączenia składników. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, miksujemy krótką chwilę na najniższych obrotach. W innej misce mieszamy mąkę, kakao, sól i przesypujemy całość do mieszanki maślanej. Miksujemy ponownie na najniższej prędkości aż grudki masła przestaną być widoczne. Ciasto może przywierać do łopatek robota, ale to dobry znak /oznacza, że ma odpowiednią konsystencję.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość +/- 0,5cm. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Używając wybranej foremki wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chłodzimy kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika prosto z lodówki. Podwójne chłodzenie i szybkie zapieczenie sprawiają, że ciasteczka zachowują swój kształt i nie rozpływają się na blasze.
Pieczemy około 15 minut.
Ciasteczka zdejmujemy z blachy po około 5 minutach od wyjęcia z piekarnika. Studzimy na kratce.
Komentarze