• Ciociosan domowy

    Dodane przez: Goszka

  • Zaskakujące wino z ryżu. Dodatek przypraw sprawia, że jest nie do odróżnienia od innych wermutów. Jasne, klarowne wino.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    - 1 kg ryżu białego
    - 6 litrów wody
    - 2 kg cukru
    - 3o g drożdży
    - 2 cytryny
    - 100 g rodzynek
    - 1 gałka muszkatołowa
    - 1 łyżeczka tymianku
    - szczypta piołunu
    - 2 liście laurowe
    - 10 goździków
    - po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciociosan domowy - krok 1

    - Wypłukać rodzynki i ryż. - Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki. - Wodę zagotować z cukrem i wystudzić. - Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody.

    2.
    Ciociosan domowy - krok 2

    - Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce. - Następnie zlać wino przez sito, gąsior umyć i ponownie wlać wino do gąsiora na 4 tygodnie. - Po tym czasie zlać do butelek. - Powinny leżakować parę miesięcy ale z doświadczenia wiem, że nie jest to możliwe.

  • Rady

    Piołun można kupić w sklepach zielarskich.
    Drożdże zwykłe nie suszone!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    konkurs_nalewki, wermut, wino z ryżu
  • dodaj komentarz 25 komentarzy
    • Beata12
      2013-03-16T21:52:37+01:00 Beata12
      fajny przepis zapiszę sobie chcę tylko zapytać czy drożdze nają być zwykłe czy specjalne do wina
    • Goszka
      2013-03-16T21:54:11+01:00 Goszka
      Drożdże zwykłe a wino jest naprawdę pyszne!
    • Koronowianka
      2013-03-16T22:01:32+01:00 Koronowianka
      To winko jest pyszne.Pamiętam,że kiedyś robiłam ale Twoje Goszka może być lepsze,gdyż masz więcej przypraw.Pozdrawiam.:)))
    • Beata12
      2013-03-16T22:03:04+01:00 Beata12
      dzieki Gosiu a przepis napewno wypróbuje pieknie wygląda napewno jest pyszne wino to widać
    • Beata12
      2013-06-13T22:57:52+02:00 Beata12
      wypróbowałam ten przepis wino jest bardzo wyborne dodałam zdjęcie jeszcze ras dziękuję za przepis i polecam :))
    • czarrna
      2013-06-14T09:29:17+02:00 czarrna
      Narobiłyście mi strasznego smaka, bo uwielbiam wermuty :)
    • Beata12
      2013-06-14T09:43:11+02:00 Beata12
      naprawdę pychotka i ten kolor jak szkło wspaniały przepis :))
    • aniulek123
      2013-06-14T10:29:53+02:00 aniulek123
      uwielbiam takie winka:))zabieram przepis
    • Goszka
      2013-06-14T16:52:50+02:00 Goszka
      Beatko bardzo się cieszę, że zrobiłaś to wino i wyszło. Dziewczyny róbcie, bo smaczne, ładne i tanie!
    • Bilcia
      2013-06-15T20:52:47+02:00 Bilcia
      A skąd ten piołun wziąć? Ja kiedyś piłam takie winko i ono jest boskie
    • Goszka
      2013-06-17T10:45:42+02:00 Goszka
      Bilcia, ja kupiłam kiedyś w sklepie Herbapolu i mam zapas. Myślę, że teraz też tam można go kupić.
    • Beata12
      2013-06-17T16:43:53+02:00 Beata12
      ja piołun kupiłam w aptece
    • sonieczka
      2013-07-18T16:14:58+02:00 sonieczka
      czy za drugim razem ma być założona rurka fermentacyjna czy gąsior ma być zakorkowany?
    • Goszka
      2013-07-18T18:22:01+02:00 Goszka
      Tak Sonieczko, za drugim razem również należy założyć rurkę.
    • sonieczka
      2013-07-19T22:35:47+02:00 sonieczka
      dzięki, bo niedługo będę zlewać
    • sonieczka
      2013-09-06T14:49:49+02:00 sonieczka
      właśnie zlałam do butelek, dawno już nie piłam oryginalnego Ciociosana więc trudno mi jest porównać, ale na pewno grzeje :), jeszcze czuć go świeżynką, ale jak postoi to pewnie trochę zmieni smaczek. Goryczkę czuć więc chyba wyszło OK :D .
    • Goszka
      2013-09-06T15:23:52+02:00 Goszka
      Cieszę się Sonieczko, że wyszło. Z każdym dniem Ciociosan nabiera smaku. Najlepszy będzie chyba na Boże Narodzenie, jeśli jeszcze zostanie.
    • sonieczka
      2013-09-06T15:43:59+02:00 sonieczka
      Oooo z pewnościa doczeka, bo jestem teraz w trakcie zmiany mieszkania a jeszcze mnie czeka remont nowego więc spokojna głowa
    • Koronowianka
      2013-09-06T21:32:39+02:00 Koronowianka
      Sonieczko w sam raz na parapetówkę.Mogę dowieść winko z jeżyn.Pewnie na Boże Narodzenie też będzie dobre.:))
    • sonieczka
      2013-09-07T09:16:59+02:00 sonieczka
      Jadziu bardzo bym chciała juz na święta mieszkać u siebie :)
    • Goszka
      2013-09-07T19:25:17+02:00 Goszka
      Dziewczyny ja dorzucę nalewkę z malin i smorodinówkę.
    • Koronowianka
      2013-09-07T22:49:27+02:00 Koronowianka
      Co to jest smorodniówka? Pierwszy raz słyszę.Sonieczko na pewno będziesz gotowa do świąt,tego Ci życzę :))
    • Goszka
      2013-09-07T22:54:04+02:00 Goszka
      Smorodinówka to nalewka z czarnej porzeczki.
    • Koronowianka
      2013-09-07T22:57:02+02:00 Koronowianka
      No to już wiem.Dziękuję.Jest bardzo smaczna.Pozdrawiam :))
    • sonieczka
      2013-09-08T15:39:37+02:00 sonieczka
      u nas tez na czarną porzeczkę mówiło się smorodiny, smrodziny, ale ja je uwielbiam, jest to jedyna porzeczka, którą lubię

Dodane przez: Goszka

Goszka 366

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-16T21:33:45+01:00

2318 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »