Cinnamon rolls

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste , mięciutkie i delikatne drożdżówki , ślimaczki wypełnione masą cynamonową . Lepsze niż z najlepszej cukierni! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI :

    ( 6-8 szt )

    ROZCZYN:

    * drożdże – 30 g

    * cukier – 25 g

    * mąka pszenna – 50 g

    * mleko – 150 ml

    CIASTO :

    * mąka pszenna – ok. 350 g

    * cukier – 25 g

    * sól – 1 szczypta

    * masło – 100 g

    * żółtko – 1 szt

    NADZIENIE:

    * cynamon – 3 łyżki

    * miękkie masło – ok. 100 g

    * cukier brązowy – 3/4 szkl
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cinnamon rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ROZCZYN :

    Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

    CIASTO :

    Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

    Dodajemy cukier i schłodzone masło.

    W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

    Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

    Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

    NADZIENIE :

    Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.

    CAŁOŚĆ :

    Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )

    Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.

    Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.

    Boki smarujemy odrobiną mleka.

    Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut.

    Gotowe!

    Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować