Cini minis po domowemu

0 (0 ocen)

Można je chrupać na sucho, a także zalane mlekiem.

Składniki:

  • - Mąka pszenna 1,5 szklanki
    - Cukier biały 5 łyżek + 1,5 łyżki do posypania
    - Margaryna 0,5 kostki
    - Śmietana 12% 4 łyżki
    - Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
    - Cynamon 2 łyżeczki + z 1 łyżka do posypania

Cini minis po domowemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy cukier biały i cukier wanilinowy, 2 łyżeczki cynamonu i mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i widelcem rozgniatamy ją, łącząc z sypkimi składnikami (ciasto powinno wyglądać jak to na kruszonkę). Dolewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ciasto najlepiej podzielić na 2 porcje, ponieważ nie zmieści się na jedną blachę). Rozwałkowane ciasta przekładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia.
  • 3. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu i posypujemy tym ciasto. Każdy placek tniemy na małe kwadraty (ok. 2x2 cm). Nie trzeba ich od siebie odsuwać, ponieważ nie sklejają się w czasie pieczenia. Każdy kwadracik nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.
  • 4. Blachy z cynamonowymi kwadracikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy