Cini minis po domowemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy cukier biały i cukier wanilinowy, 2 łyżeczki cynamonu i mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i widelcem rozgniatamy ją, łącząc z sypkimi składnikami (ciasto powinno wyglądać jak to na kruszonkę). Dolewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
2.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ciasto najlepiej podzielić na 2 porcje, ponieważ nie zmieści się na jedną blachę). Rozwałkowane ciasta przekładamy na blachy wyścielone papierem do pieczenia.
3.W miseczce mieszamy 1,5 łyżki cukru z 1 łyżką cynamonu i posypujemy tym ciasto. Każdy placek tniemy na małe kwadraty (ok. 2x2 cm). Nie trzeba ich od siebie odsuwać, ponieważ nie sklejają się w czasie pieczenia. Każdy kwadracik nakłuwamy widelcem lub wykałaczką.
4.Blachy z cynamonowymi kwadracikami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze