Cieplutkie bułki z bigosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Gdy zostaje mi nieduża ilość bigosu wykorzystuję go jako farsz do chrupiących smacznych bułeczek

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto na bulki

    2,5 szkl mąki pszennej - użyłam tortową,1 jajko, 1/2 szkl mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cieplutkie bułki z bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuściłam drożdże. Dodałam do mąki z jajkiem, solą i olejem. Zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk podsypuję mąką. Miskę z wyrobionym ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objetość urywam kawałki, formuję placek ok cm gruby. Nakładam na środek farsz tu zimny bigos, zlepiam ciasto i formuję bułeczki. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok 20 minut do ponownego wzrostu. Piekłam ok 30 min w 180 st. Podalam z barszczykiem z własnego zakwasu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować