Ciepłe lody w pucharkach

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszne i chrupiące pucharki mozna podawać z lodami lub ulubionym kremem i owocami

  • 40 min

Składniki:

  • 2 białka,
    1/2 szklanki cukru,
    100g mąki,
    100g masła,
    szczypta soli,
    2 łyżki wody
    Krem
    Krem
    4 białka
    1 3/4 szkl cukru
    1/4 szkl wody
    kwasek cytrynowy (do smaku, ja daję ok 1 łyżeczki)

Ciepłe lody w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Białka wymieszać z cukrem, do powstania lekkiej piany. Dodać mąkę, sól i wodę. Dokładnie wymieszać. Powoli do masy białkowej dodać roztopione masło, dokładnie połączyć. Na papierze do pieczenia rozprowadzić cienka warstwę masy formując koło. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni. Piec 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika placki należy szybko przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki. Uformować koszyczki ( delikatnie zgiąć w 3 miejscach ). Pozostawić na kubkach do ostygnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki wrzucamy do metalowej miski. Następnie umieszczamy ją nad garnkiem w gotującą wodą (jednak tak aby miska nie dotykała wody) i ubijamy mikserem ok 14 min. na końcu dodajemy kwasek cytrynowy. Wafelki przekładamy jeszcze ciepłym kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy