Ciepłe lody w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Roztopić masło w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Białka wymieszać z cukrem, do powstania lekkiej piany. Dodać mąkę, sól i wodę. Dokładnie wymieszać. Powoli do masy białkowej dodać roztopione masło, dokładnie połączyć. Na papierze do pieczenia rozprowadzić cienka warstwę masy formując koło. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni. Piec 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika placki należy szybko przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki. Uformować koszyczki ( delikatnie zgiąć w 3 miejscach ). Pozostawić na kubkach do ostygnięcia.
2.Wszystkie składniki wrzucamy do metalowej miski. Następnie umieszczamy ją nad garnkiem w gotującą wodą (jednak tak aby miska nie dotykała wody) i ubijamy mikserem ok 14 min. na końcu dodajemy kwasek cytrynowy. Wafelki przekładamy jeszcze ciepłym kremem.
Komentarze