Ciepłe lody

4.99 (145 ocen)

Mega słodkie :-)

Składniki:

  • 1 kisiel czerwony (bez cukru)
    2 białka
    2 szkl. cukru
    1/2 szkl.wody
    1 łyżka octu

    Dodatkowo:
    czekolada mleczna lub kolorowa posypka
    9-10 wafelków do lodów

Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciepłe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę,cukier i ocet gotować na wolnym ogniu ok 15 min. do zgęstnienia. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać gorący syrop. Na koniec dodać kisiel i dokładnie wymieszać. Naczynie z masą umieścić w drugim naczyniu z gorącą wodą i mieszać do zgęstnienia ok. 2-3min. Ciepłą masą nadziewać wafelki lodowe i posypywać czekoladą startą na drobnej tarce lub kolorową posypką.

Porady

Do lodów zamiast kisielu czerwonego można dodać inny kolor, lub całkowicie go pominąć i dodać aromat waniliowy lub migdałowy. Można również wystudzone już lody polać polewą czekoladową, kombinacji mnóstwo. Wszystko zależy od waszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować