Ciemny jabłecznik

4.5 (170 ocen)

Pyszny i rozpływający się w ustach. Moja rodzina go uwielbia.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 kostka masła lub margaryny 200g
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    1 laska białej czekolady
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia blachy
    forma do pieczenia o wymiarach 31 cmX25 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery

Ciemny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowe 1. Ciasto: Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
  • Potarte jabłka 2. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać suche galaretki, cukier waniliowy oraz cynamon, dobrze wymieszać.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 3. Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Pierwszą część ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach, na to wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
  • Smacznego! 4. Piec ok 1 godz. w temp. 180*C. Ostudzić, posypać potartą białą czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować