Prosty ,delikatny puszysty biszkopt , idealny do tortów i deserów .Zawsze się udaje .Taki biszkopt można przekroić na 2-3 części.
15 min
Składniki:
przepis na formę 24x34 cm
8 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijamy do białości na tak zwany kogel-mogel. Do osobnej miski przesiewamy mąkę , kakao i proszek do pieczenia , dokładnie je mieszając! Do masy jajecznej delikatnie dodajemy po łyżce przesiane składniki ,na przemian z wodą i olejem..Najlepiej mieszać je ręcznie lub robotem na najniższych obrotach . Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 * na ok 35-40 min . Taki biszkopt można przekroić na 2-3 części.
Komentarze