Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

0 (0 ocen)

Dziś proponuję Wam anglosaskiproste i wilgotne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej z nutą aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze słodyczą marchewki. Dodatkowo wzbogacone o syrop cytrusowy, który niesamowicie podnosi smak ciasta. Idealny, jesienny deser który z pewnością pokochacie.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej
    175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
    225 g marchewki
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    dwie szczypty mielonych goździków
    150 ml oleju słonecznikowego
    2 średnie jajka
    110 g rodzynek
    50 g wiórków kokosowych
    50 g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    skórka z 1 pomarańczy
    Syrop:
    75 g brązowego cukru
    sok z 1/2 dużej pomarańczy
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
  • 2. Syrop:
    W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.

Porady

Syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować