Cielęcina peklowana pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaprawę do peklowania: do 1 l wrzątku wsypujemy pieprz, ziele, majeranek i pokruszone liście laurowe. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Studzimy. Wsypujemy sól i dokładnie mieszamy.
2.Mięso myjemy. Wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka i zalewamy zaprawą peklującą (mięso musi być całkowicie przykryte). Wstawiamy na 4-5 dni do chłodnego pomieszczenia (temp. ok. 10 °C). Odwracamy 2 razy dziennie.
3.Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy bazylią, czosnkiem, oregano i ziołami prowansalskimi. Obkładamy cebulą i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Komentarze