Cielęcina peklowana pieczona

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na ciepło, pokrojoną w plastry, można podawać do obiadu, a na zimno jest świetna do kanapek.

Składniki:

  • ● 1 kg cielęciny, np. schabu lub szynki
    ● bazylia
    ● oregano
    ● czosnek granulowany
    ● zioła prowansalskie
    ● cebula
    Zaprawa do peklowania:
    ● 1,5 łyżeczki soli peklowej
    ● łyżeczka grubo mielonego pieprzu
    ● 2 łyżeczki majeranku
    ● 2 liście laurowe
    ● 6 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina peklowana pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaprawę do peklowania: do 1 l wrzątku wsypujemy pieprz, ziele, majeranek i pokruszone liście laurowe. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Studzimy. Wsypujemy sól i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mięso myjemy. Wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka i zalewamy zaprawą peklującą (mięso musi być całkowicie przykryte). Wstawiamy na 4-5 dni do chłodnego pomieszczenia (temp. ok. 10 °C). Odwracamy 2 razy dziennie.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy bazylią, czos­n­kiem, oregano i ziołami prowansalskimi. Obkładamy cebulą i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować