Cielęcina ala Marengo

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyka z kuchni francuskeij - pyszna potrawka w trakcie gotowania której w domu unosi sie przepyszny bajeczny zapach.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cielęcina: 600 gramów
    - bulion: 200 mililitrów
    - cebula: 2 sztuki
    - pomidor: 250 gramów
    - wino wytrawne: 200 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek do smażenia: 2 łyżki
    - czosnek/ząbki: 2 sztuki
    - szalotka: 5 sztuk
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - bułka wrocławska/baton/weka: 4 plastry
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - natka pietruszki gałązki: 2 sztuki
    - gałązki tymianku: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - pieczarki: 100 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek do smażenia: 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cielęcina ala marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyć, obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.
  • 2. Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac bulionem tak by zaledwie przykrywał mieso. Dusic na srednim ogniu 1 godz.
  • 3. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc i zazlocic na reszcie masla. Pod koniec duszenia usunac lisc laurowy, gałazki natki i tymianku. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic jeszcze 10 minut. Na oliwie usmazyc 4 grzanki.
  • Cielęcina ala Marengo 4. Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami.
    Było pyszne. Corka zjadła 2 porcje i jeszcze miała mało:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować