Cielęcina ala marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyć, obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.
2.Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac bulionem tak by zaledwie przykrywał mieso. Dusic na srednim ogniu 1 godz.
3.Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc i zazlocic na reszcie masla. Pod koniec duszenia usunac lisc laurowy, gałazki natki i tymianku. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic jeszcze 10 minut. Na oliwie usmazyc 4 grzanki.
4.Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami.
Było pyszne. Corka zjadła 2 porcje i jeszcze miała mało:)
Komentarze